fredag 10 april 2015

SENAPSPANERAD FLÄSKKOTLETT.

Fredagens middag bestod av senapspanerad fläskkotlett med krämig rotfruktssås och rostad bakad potatis,  den "tuffa" maträtten denna veckan från linas. Fast jag tyckte det gick väldigt snabbt och smidigt ändå.

Rotfrukssåsen blev dock mer som en soppa, och det blev så mycket så man kunde ha haft det som soppa till förrätt istället... Hade för mycket vatten i, men ändå hällde jag ut väldigt mycket efter det kokat klart. Men god blev den :)


Ingredienser

  • Bakpotatisar
  • Crème Fraiche
  • Fläskkotlett
  • Gurka
  • Machésallad
  • Morötter
  • Palsternacka
  • Persilja
  • Purjolök
  • Ägg 
  • Dijonsenap 
  • Grönsaksbuljong 
  • Olivolja 
  • Salt 
  • Smör 
  • Ströbröd 
  • Svartpeppar 
  • Torkad Dragon 
  • Torkad Timjan 
  • Vatten 
  • Vetemjöl 
  • Vitvinsvinäger
Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
  1. 1. Klyfta 3 bakpotatisar och lägg i en långpanna. Ringla över lite olivolja1 msk torkad timjanoch 1 tsk salt. Tillaga mitt i ugnen 25-30 min, eller tills potatisen är klar.
  2. 2. Skär 250 g morötter och 1 palsternacka i slantar. Skiva 1/2 purjolök. Skär bort och grovhacka stjälkarna från 1 kruka persilja. Spara bladen till moment 8.
  3. 3. Lägg allt i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 1 tärning grönsaksbuljong och 1 1/2 msk vitvinsvinäger. Låt sjuda under lock 15-20 min, eller tills rotfrukterna är helt mjuka.
  4. 4. Skär ca 600 g fläskkotlett i cm-tjocka skivor. Krydda med lite salt och nymald svartpeppar.
  5. 5. Ta fram tre djupa tallrikar. Häll vetemjöl i den ena. Vispa ihop 1 ägg med 3 msk dijonsenap i den andra och häll upp ströbröd i den tredje. Vänd fläskkotletterna i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
  6. 6. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek kotletterna 3-4 min per sida, eller tills de är genomstekta.
  7. 7. Mixa rotfrukterna med stavmixer i kastrullen. Rör ner 1 dl crème fraiche och smaka av medsalt, nymald svartpeppar och 1/2 tsk torkad dragon. Finhacka bladen från persiljan och strö över såsen.
  8. 8. Skär stavar av 1/2 gurka och blanda med 1 påse machésallad
  9. 9. Servera till senapspanerad fläskkotlett med krämig rotfruktssås och klyftpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar